Direktlänk till inlägg 29 november 2013

Välling och gröt till bebisar

Av Systrarna - 29 november 2013 18:30

 


Citat från Anna Hallens blogg.


"Välling…med fullkorn… Lite kul habrovinkel. Barns magar tål inte kostfibrer. Några klara sig ok, men många får ont i magen. Deras mag och tarmsystem klarar inte de hårda fibrerna. Men varför i allsindar stoppar de i fullkorn i barnvälling för då? Jo, för att deras mammor och pappor tror att fullkorn är nyttigt för de har våra bröd- och mjölproducenters marknadsförare berättat för oss. (OBS, skillnad om fibrerna är vattenlösliga. De ÄR bra! för alla magar.)


44% fullkorn från vete, havre och råg. 44% av något som barnets mage inte tål. Detta tillsammans med massor av kolhydrater som BARA ska användas till energi eller fettinlagring på bekostnad av ett insulinsystem som får arbete på övertid.


Sen lägger de till meningen: ”Ibland behöver små magar tid för att vänja sig vid en välling med mycket fibrer”. VA? Skojar dom?!


Barn TÅL inte hårda fibrer. Det är som att äta sandpapper. Deras tarmsystem är inte färdigt och starkt tillräckligt. Vi skapar problemmagar för framtiden.


Det skriver också att du ska välja osockrad välling. Jag frågar mig snabbt: Varför det? Mjöl och socker är ju samma sak för kroppen.


Vad innehåller nu denna dunderdryck som alla svenska barn blir uppfödda på som om det vore en själklarhet. (Japp, i resten av världen använder man inte välling och de barnen överlever i alla fall)"



Innehållsförteckning välling:


Skummjölk, havremjöl, avsaltat vassle, veg. olja (palm, raps, solros), siktat havremjöl, havremjöl, maltodextrin, vetestärkelse, mineralämnen (kalcium, järn, zink, jod), emulgeringsmedel (veg. mono- och diglycerider), vitaminer (A, D, E, C, tiamin, niacin, B6, folsyra, B12, pantotensyra). Produkten innehåller 2,6% fullkornsmjöl.

 
Vi inser ju ganska snabbt vilket skräp fabrikstillverkad välling och gröt är. Många tror att bebisar måste äta det för att få i sig tillräckligt med järn, men äter barnet allsidig kost och eventuellt ammar så får barnet i sig tillräckligt ändå. 



Till vårt första barn köpte jag i okunskap både välling och gröt. Hon utvecklade med tiden eksem och när hon sedan slutade med vällingen så blev hon mycket bättre. Vi började då koka egen välling och gröt. Gröten gör vi oftast av en mix av havregryn, hirsflingor och boveteflingor. Till gröten använder man dubbelsängen vatten och kokar upp till lagom konsistens. Är barnet litet så kan man mixa grynen/flingorna innan man kokar. Gröten brukar vi servera med en matsked kallpressad olja och bär. Blandar man i frysta bär i gröten får både gröten och bären lagom temperatur för servering.

 

 


 När det gäller vällingen så har vi en stor glasburk med en färdig mix av mjöler. Den består av:



• Quinoamjöl: Särskilt proteinrikt, innehåller också mycket vitaminer och mineraler. Naturligt glutenfritt.

• Skrädmjöl/havremust/havremjöl: Rikt på proteiner, fibrer, vitaminer, mineraler och omättade fettsyror. Naturligt glutenfritt.

• Bovetemjöl: B-vitaminrikt och innehåller antioxidanter. Naturligt glutenfritt.

• Nyponskalmjöl: Innehåller massor med c-vitamin och antioxidanter. Bör introduceras försiktigt med tanke på allergirisk. Naturligt glutenfritt.
 
• Rismjöl: B-vitaminrikt. Naturligt glutenfritt.


Blanda lika delar (eller vad som finns hemma/vad ditt barn gillar) i en stor burk. Vi fyller på vart eftersom med det vi har i skafferiet.
 
När du kokar vällingen så kan du med fördel koka mycket åt gången så är det bara att värma när det behövs. För cirka en liter välling behövs det:
 
4 dl vatten
4 dl havremjölk, kokosmjölk eller mandelmjölk(för äldre barn)
5 msk mjölblandning
eventuell kryddning tex. kanel eller kardemumma
 
Koka upp vattnet med mjölet och rör om. Låt sjuda tills det tjocknat, rör om under tiden. Blanda i eventuell kryddning och ta bort från plattan. Blanda i mjölken och servera! Häll upp resterande välling i glasflaskor och spara i kylen. Servera gärna vällingen i glasflaska för att barnet inte ska få i sig kemikalier eller cancerframkallande ämnen.
 
 
 
/Veronica
 
 
Ingen bild

grannen

30 november 2013 00:01

Hurraa vilket inlägg!!! Håller HELT med!

 
Ingen bild

granne nr 2

1 december 2013 15:00

Superbra att veta! Ska oxå göra hemmagjord välling när jag börjar med det! Men ett tips är att koka bären till barnen. Både för att undvika bakterier som finns i frysta bär och för att det är bättre för barnens magar. :)

Systrarna

3 december 2013 07:26

Ja, har barnet känslig mage eller om barnet är litet så är det bra att koka! Till äldre barn har jag gett frukt och bär utan att koka. :)

 
Ingen bild

Ylva å Jonnys mamma

19 januari 2014 23:08

Vart köper ni skrädmjölet ifrån?

Systrarna

20 januari 2014 11:29

Skrädmjöl finns på välsorterade butiker.

 
Ingen bild

Stina

26 november 2014 18:31

Menar du att jag kan änvända bara två av mjölsåtterbs eller behöver jag använda alla? Jag är lite förvirrad där. Tack!!

Systrarna

27 november 2014 11:52

Hej. Du kan använda så många sorter du vill eller det du har hemma. Efter smak och tycke. Kanske barnet gillar någon sort mer?

 
Ingen bild

Therese

8 december 2014 09:43

Från vilken ålder kan man börja med hemmagjord välling min lilla är 6månader

Systrarna

13 december 2014 21:49

Det går bra från 6 månader om bebisen har introducerats med smakportioner. Men samma som med all annan mat så bör den introduceras i små mängder till en början. Om bebisen har fått gröt tidigare så är ju vällingen samma sak fast i flytande form och då vet du även att bebisen klarar av vällingen :)

 
Ingen bild

Jannice

13 juli 2015 12:15

En liten fråga. Om man använder sig av färdiga mjöler. Hur blir de då med saponiner, fytinsyra etc? Bovete och quinoa ska man ju tex hälla av hett vatten för att tvätta ur bitterämnen. Fuskade själv med bovete och fick sveda i ögonen (läste sen på paketet att man kunde få det om man inte sköljde) och det vill man ju inte riskera sin bebis ;) Tack för jättebra tips! <3

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Systrarna - 23 december 2014 23:43

Forst och framst maste jag ursakta min stavning da tangentbordet har i Kanada inte riktigt stammer overrens med svenska texten. Men har kommer ett recept pa en julig cheesecake som min man gjorde harom dagen.   Botten 50g smalt smor 3/4 dl ma...

Av Systrarna - 14 december 2014 08:54


      12 bitar (~5 x 5 cm) 200 g min 70% choklad (jag använde en sockerfri 70%) 3 msk kokosolja 2 mogna avokado ~100 g honung (går bra med kokossocker) 2 ägg 80 g mandelmjöl ~2msk raw kakao 1 tsk vaniljpulver 1/2 tsk bakpulver 1/2...

Av Systrarna - 4 december 2014 20:30

Jag har på senaste varit SÅ sötsugen & kokossugen när jultiden närmar sig. Här kommer ett enkelt recept till den som också känner som jag eller som bara vill ha lite extra fika hemma!       Bounty   Ingredienser: 1 dl valfri sötning70 g ...

Av Systrarna - 27 november 2014 20:30


      Av den här smeten blir det ca.10 st tjocka "amerikanska pannkakor" med smak av kokos & kanel. Passar perfekt nu när jultiden närmar sig!   Ingredienser: 7 st ägg 2 ½ dl kokosmjölk 2tsk rent vanilj pulver 2 tsk bakpulver  2 ts...

Av Systrarna - 25 november 2014 23:45

Idag åt vi en riktig lyxlunch! Stekt kyckling med smörstekt sparris och lök, kokt broccoli och blomkål och stekt bacon. Och så bearnaisesås till det. Bearnaisesåsen var riktigt lätt att göra och så god!     Recept på bearnaisesås:250 g smör1 l...

Presentation


Hej och välkomna till oss!
Här kommer vi lägga in recept och tips för hälsosam livsstil! Vi strävar efter att ha god kvalité på bilder, text och anvisningar. Vi som skriver är Cilja och Veronica. Hoppas ni får inspiration till hälsosammare val.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<<
November 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Translate


Skapa flashcards