Alla inlägg under november 2013

Av Systrarna - 25 november 2013 20:30

Klockan 23.30 lördagkväll blev K väldigt hungrig så vi bestämde oss för att göra hemmagjorda köttbullar.

Goda blev dom. Perfekta att servera vid julbordet!


 


Det här behöver du:

500 g köttfärs

2 paket bacon

2 ägg

1,5 dl vatten

1/2 msk Fiberhusk

2 tsk mandelmjöl

1 msk oregano

1 tsk salt

1 tsk spiskummin

1/2 tsk vitpeppar

1 vitlöksklyfta


Gör såhär:

Sätt på ugnen på 225° (går även att steka i panna).

Blanda Fiberhusk och mandelmjölet med vattnet och låt svälla några minuter.

Blanda köttfärsen med resterande ingredienser och rör sedan ner vattenblandningen.

Rulla fina köttbullar till önskad storlek, jag gör dom ganska stora. Linda sedan runt 1 baconremsa runt köttbullarna.

Grädda ca. 10 - 15 minuter beroende på storlek.

Du kan dela en köttbulle på 2, om du inte  ser någon rosa färg inuti så är dom klara.

Ha inte i dom för länge så dom inte blir torra utan dom ska vara saftiga och goda! 


Smaklig måltid!

/Cilja

Av Systrarna - 25 november 2013 08:45



Gårdagens lunch bestod av sesampanerad kycklingfilé med vitkålssallad, kokt broccoli och bearnaise.



Sesampanerad kycklingfilé

Sätt ugnen på 200 grader. Krydda kycklingfiléerna med curry, cayennepeppar, salt och peppar. Ringla över olja och strö över sesamfrön. Tillaga i ugnen i ca 20 minuter.

/Veronica

Av Systrarna - 24 november 2013 21:15


   

 

Serverade mig själv lite lyx - nyttig kaka med LCHF-glass på hallon och kokosgrädde 

 

Du behöver: 

  • 175 g smör eller kokosolja
  • 125 g mörk choklad
  • 1 dl Stevia strö
  • 4 ägg
  • 25 g kokosnötsmjöl
  • 25 g kakao
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1/2 tsk salt 

Gör så här:

  1. Smält fettet tillsammans med choklad i vattenbad
  2. Vispa under tiden ägg och sötning vitt och fluffigt
  3. Häll i den smälta chokladen och fettet i äggblandningen under omrörning
  4. Blanda alla torra ingredienser väl och rör ut i smeten
  5. Smöra en form och mjöla med kokosnötsmjöl eller vanliga kokosflingor
  6. Häll i smeten och grädda i ca 25 min i 175 grader
  7. Låt kakan svalna i formen något innan du vänder upp den

Kakan är rätt mäktig så skär den gärna i mindre bitar och frys in för fler njutbara stunder eller bjud hela kvarteret på en härlig och nyttig chokladkaka!


/Sonja


Av Systrarna - 23 november 2013 17:00

Den här syrliga födelsedagstårtan gjorde succé på svärmors kalas. Mandeltårtbotten, lemoncurd, hallon och syrlig grädde. Lemon curd är oslagbart och går att använda på bröd, till glass och massa mer.


 


Ingredienser:


Tårtbotten:

3 äggvitor

0,75 dl sötning (t.ex. stevia, agavesirap eller honung)

1/2 tsk vaniljpulver

3 dl mandelmjöl


Lemoncurd:

3 ägg

0,75 dl sötning
Rivet skal från 1 citron
120 ml nypressad citronsaft, ca 2 citroner
6 msk kokosolja


Fyllning:

3 dl hallon

1 dl turkisk yoghurt

3 dl vispgrädde

4 msk sötning

1 tsk vaniljpulver


Gör så här:


Tårtbotten:

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Smörj och "bröa" en form, ca 24 cm i diameter, med mandelmjöl.
  2. Vispa äggvitorna och sötningen till ett hårt skum.
  3. Vänd i vaniljpulver och mandelmjöl och blanda försiktigt.
  4. Bred smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter.
  5. Låt svalna i formen.

Lemoncurd:

  1. Knäck äggen i en kastrull och tillsätt sötning och rivet citronskal
  2. Vispa samman och tillsätt kokosoljan och citronsaften.
  3. Sätt på medelvärme och rör om tills kokosoljan smält.
  4. Fortsätt vispa tills lemoncurden tjocknat.
  5. Ta bort kastrullen från spisen och sila genom sil ner i en glasburk.
  6. Ställ i kylen och låt svalna.

Fyllning:

  1. Tina bären och bre ut på tårtbotten.
  2. Bred över lemoncurd.
  3. Vispa grädden med turkisk yoghurt och vaniljpulver.
  4. Bred grädden över tårtan och dekorera med tex physalis och kokoschips.


För paleo, byt ut grädde och turkisk yoghurt mot kokosgrädde.


 


/Veronica 

Av Systrarna - 22 november 2013 21:15

 Botten

  • 2 dl jordnötssmör
  • 1,5 dl mixade mandlar
  • 1 ägg
  • 2 msk valfri sötning

Gör botten genom att mixa samtliga ingredienser i en matberedare. Mandlarna behöver inte bli finfördelade. Tryck ut i en form med borttagbar botten eller som jag gjorde i 3 mindre formar.

Grädda i 180 grader, i cirka 10–15 minuter. Låt svalna.

 


Fyllning

  • 125 g mörk choklad
  • 2 gelatinblad
  • en skvätt vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 ägg 
  • 200 g cream cheese, naturell färskost
  • 2 msk valfri sötning

  1. Separera äggvitorna och äggulorna (båda ska användas)
  2. Smält chokladen och låt den svalna
  3. Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten ca 5 minuter
  4. Vispa äggvitorna separat till hårt skumm 
  5. Vispa grädden
  6. Krama ur vattnet från gelatinbladen och smält dom försiktigt med en skvätt vatten
  7. Vispa ihop cream cheese, sockret, äggulorna och den smälta chokladen 
  8. Tillsätt gelatinvätskan medans du vispar
  9. Tillsätt grädden och äggvitorna och rör om försiktigt. Ska ej vispas!
  10. Häll allt över botten och ställ kakan i kylen över natten

 

Njut!



     

 /Cilja

Av Systrarna - 22 november 2013 08:30


Dagens äggröra ville jag skulle vara mer mättande. Jag behöver få i mig mer fett för att jag ska hålla mig mätt.


Ingredienser:

- 5 skivor kalkon

- getost

- 5 ägg

- en skvätt rismjölk

- lite majonnäs


Skär kalkonskivorna i mindre bitar.

Gör samma sak med osten.

Vispa ihop ägg och en skvätt rismjölk/havremjölk/kokosmjölk i en bunke.

Häll äggblandningen över ost- och skinkblandningen. 

Rör om då och då tills röran fått önskad konsistens. Blanda i lite majonnäs för extra fet äggröra.


 


Smaklig måltid!


/Sonja

Av Systrarna - 21 november 2013 14:55

Idag äter vi veckans vegetariska måltid. Den består av broccolisoppa, lchf och paleo. 


 


Ingredienser:

  • 500 g broccoli
  • 250 g blomkål
  • två nävar hackad spenat
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk currypaste
  • 1 tsk timjan
  • Salt och peppar
  • 1 liter vatten
  • 1 ekologisk grönsaksbuljongtärning
  • ca 2 dl kokosmjölk

Gör så här:

  1. Hacka löken och fräs i olja i en kastrull, låt inte löken ta färg utan bara mjukna något.
  2. Dela broccolin och blomkålen i mindre bitar och lägg i kastrullen.
  3. Tilsätt currypaste och spenat och fräs någon minut.
  4. Häll i vattnet, kokosmjölken, buljongtärningen och timjan.
  5. Låt koka tills grönsakerna mjuknat.
  6. Mixa soppan slät, späd eventuellt med mer kokosmjölk och smaka av med salt och peppar.

Kokosmjölk går i de flesta recept att byta ut mot grädde, havregrädde eller liknande. Det bästa är ifall järnet i tex broccolin ej blandas med mejeriprodukter eftersom det kan göra att kroppen inte tar upp järnet lika bra.

 

Smaklig måltid!


/Veronica

Av Systrarna - 21 november 2013 08:15

  

 En supersnabb LCHF bärglass! Mixa frysta bär, tillsätt en klick turkisk yoghurt och rör om. Smaksätt med vaniljpulver och söta med valfri sötning om du tycker det behövs. Servera direkt!


/Veronica 

Presentation


Hej och välkomna till oss!
Här kommer vi lägga in recept och tips för hälsosam livsstil! Vi strävar efter att ha god kvalité på bilder, text och anvisningar. Vi som skriver är Cilja och Veronica. Hoppas ni får inspiration till hälsosammare val.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<<
November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Translate


Ovido - Quiz & Flashcards