Direktlänk till inlägg 6 december 2013

Varm choklad utan mjölk, varför?

Av Systrarna - 6 december 2013 17:44



Varm choklad utan mjölk och socker. Socker förstår ju dom flesta att det är dåligt för kroppen, men varför äter vi mjölkfritt? 


Vi i Svergie ligger i topp av de länder som har mest benskörhet och vi är nog ett av de länder som också dricker mest mjölk i världen, hur går den ekvationen ihop? Vi i får i oss väldigt mycket mjölkprodukter och kalcium, men vad de flesta inte vet är att det krävs lika mycket mängd magnesium för att kroppen ens ska kunna ta upp det kalcium vi äter. Förr i tiden var mjölk en bra källa då den innehöll magnesium, men nu för tiden så pastöriseras och homogeniseras mjölken och alla nyttiga mineraler försvinner. Eftersom vi inte får i oss tillräckligt mycket magnesium så kan kroppen alltså inte ta upp det kalcium vi får i oss från mjölken och det blir både kalcium- och magnesiumbrist. När det inte finns kalcium i kroppen för D-vitaminen att ta upp, så plockar istället D-vitamin upp det kalk som redan finns i benstommen. Det gör att bentätheten minskar och att mjölk i många fall faktiskt inte ger starka ben utan tvärt om svaga ben.

 

När mjölken homogeniseras påverkas proteinet så att kroppen inte längre känner igen det. Mjölk är även slembildande och innehåller mycket hormoner från dräktiga kor. Mjölk är syrabildande och ger sämre PH-balans i kroppen.

 

För barn och vuxna med neuropsykiatriska sjukdomar (ADHD, damp mm.) är det extra viktigt att undvika mjölk då mjölkproteinet ombildas till kasomorfin (morfin som bildas av kasein). 

 

Problem uppstår däremot av den överkonsumtion av mejeriprodukter som finns i Norden. Jag själv äter både smör och ost ibland, men dricker aldrig mjölk.

 

Hur ska vi då få i oss kalcium om vi inte dricker mjölk? Genom att äta en varierad kost med mycket grönsaker, frön och nötter får vi i oss det kalcium som behövs. Den näringen som finns i mjölk kan du få från andra naturliga källor. Det finns många alternativ som rismjölk, havremjölk mandelmjölk mm. Get- och fårprodukter är lättare för kroppen att bryta ner och kan vara ett alternativ. 

 

Recept på chokladdryck, 2 portioner

 

 

Ingredienser:

 

2 ägg

1/2 dl kokosolja 

1,5 msk kakao

1 tsk vaniljpulver

4 dl mjölk (tex havre, ris eller mandel)

 

Gör så här:

Koka upp mjölken och blanda i vaniljpulver och kokosolja. Lägg ägg och kakao i en mixerskål. Ställ ner mixerstaven och häll i mjölken samtidigt som du mixar. Klart att servera!

 

Mina barn älskar denna dryck! Eftersom du använder kokande mjölk så är det inga problem att använda råa ägg. Använd helst ekologiska ägg. Om du vill kan du lägga till 1 msk honung eller annan sötning.

 

/Veronica 

 

 
 
Ingen bild

mamma till Ylva och Jonny

6 december 2013 20:10

Jätte intressant inlägg!:-)

 
Ingen bild

edith

7 december 2013 00:55

Sjukt bra inlägg.

 
Ingen bild

grannen

7 december 2013 16:14

Precis! En av dom sakerna vi (jag iaf) har trott är absolut nödvändigt att få i sig. Men så är det inte när man studerar saken lite mer!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Systrarna - 23 december 2014 23:43

Forst och framst maste jag ursakta min stavning da tangentbordet har i Kanada inte riktigt stammer overrens med svenska texten. Men har kommer ett recept pa en julig cheesecake som min man gjorde harom dagen.   Botten 50g smalt smor 3/4 dl ma...

Av Systrarna - 14 december 2014 08:54


      12 bitar (~5 x 5 cm) 200 g min 70% choklad (jag använde en sockerfri 70%) 3 msk kokosolja 2 mogna avokado ~100 g honung (går bra med kokossocker) 2 ägg 80 g mandelmjöl ~2msk raw kakao 1 tsk vaniljpulver 1/2 tsk bakpulver 1/2...

Av Systrarna - 4 december 2014 20:30

Jag har på senaste varit SÅ sötsugen & kokossugen när jultiden närmar sig. Här kommer ett enkelt recept till den som också känner som jag eller som bara vill ha lite extra fika hemma!       Bounty   Ingredienser: 1 dl valfri sötning70 g ...

Av Systrarna - 27 november 2014 20:30


      Av den här smeten blir det ca.10 st tjocka "amerikanska pannkakor" med smak av kokos & kanel. Passar perfekt nu när jultiden närmar sig!   Ingredienser: 7 st ägg 2 ½ dl kokosmjölk 2tsk rent vanilj pulver 2 tsk bakpulver  2 ts...

Av Systrarna - 25 november 2014 23:45

Idag åt vi en riktig lyxlunch! Stekt kyckling med smörstekt sparris och lök, kokt broccoli och blomkål och stekt bacon. Och så bearnaisesås till det. Bearnaisesåsen var riktigt lätt att göra och så god!     Recept på bearnaisesås:250 g smör1 l...

Presentation


Hej och välkomna till oss!
Här kommer vi lägga in recept och tips för hälsosam livsstil! Vi strävar efter att ha god kvalité på bilder, text och anvisningar. Vi som skriver är Cilja och Veronica. Hoppas ni får inspiration till hälsosammare val.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3
4
5 6 7 8
9
10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21
22
23 24 25 26 27 28 29
30
31
<<< December 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Translate


Ovido - Quiz & Flashcards