Alla inlägg under december 2013

Av Systrarna - 13 december 2013 13:00


 

Det här behöver du:

  • 400 ml kokosmjölk
  • 1 halv lime
  • 2 gelatinblad
  • 1 krm vaniljpulver
  • ev. 1 msk valfri sötning
  • hallon
  1. Lägg gelatinen i kallt vatten i ca 5 min.
  2. Koka under tiden upp kokosmjölken med med en halv pressad lime i och låt puttra några minuter.
  3. Dra bort från värmen och lägg i gelatinbladen. Rör om.
  4. Häll upp i små formar och lägg plastfolie över. Låt stelna i kylen i ca 4 timmar, beroende på glasets storlek.
  5. När panacottan har stelnat kan du lägga på valfri topping, jag hade hemmagjord sylt med blåbär & hallonsmak.

/Cilja

 

Av Systrarna - 12 december 2013 13:00

Supergod chokladbrownie, mjölkfri, sockerfri och glutenfri. Passar Dig som äter LCHF!



Ingredienser:

2 dl mandel- eller nötsmör
2 ägg
1/2 dl kokosfett utan smak
1/ 2 dl honung, agave eller stevia
1/2 dl kakao
2 tsk vaniljpulver
1/2 tsk bakpulver
1 krm salt

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Lägg bakplåtspapper i en liten form.
3. Blanda alla ingredienser och häll i formen.
4. Grädda i ca 30 minuter.
5. Låt svalna och skär upp i små bitar.
5. Servera med vispad kokosgrädde och kokoschips.


/Veronica

Av Systrarna - 11 december 2013 14:00


Den här middagen är en exlusiv middag som är lätt att laga, även för dig som inte har kocktallanger. Den kanske inte ser så mycket ut för ögat men du borde verkligen testa den, du hör ju på namnet!


 


Hjortskavsgryta

 

Det här behöver du:

  • 480 g hjortskav
  • 6 dl kokosgrädde
  • 2 tsk mandelmjöl 
  • 1 gul lök
  • Sky från kött (alt. 1 buljongtärning, men se upp vilken sort du köper då dom flesta inte har så trevliga ingredienser)
  • 2 msk stekfett
  • ½ tsk örtsalt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 krm cayennepeppar

Kryddningen kan du variera lite med det du har hemma om du inte har allt jag har tillsatt!

  1. Fräs hjortskaven & löken i stekfettet. Sära på den köttet med en gaffel eller stekspade så att den blir jämt brynt.
  2. Tillsätt kokosgrädden & skyn (alt.buljongen). Låt puttra på svag värme i ca 5 minuter el längre beroende på om du vill få bort kokossmaken.
  3. Krydda & låt stå på svag värme i 5-10 minuter.

Blomkålsmos med spenat


Det här behöver du:

  • 550 g blomkål
  • 100 g spenat
  • 2 msk kokosolja / klarnat smör
  • ½ tsk örtsalt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 kokosgrädde
  • 1 msk sås från hjortskav alt. kokosgrädde

  1. Tillsätt allt i en kastrull på svag värme, jag hade på snäpp 2 av 6.
  2. Låt puttra i ca.30 min men omrörning då och då.
  3. Mosa eller mixa, smaka av, krydda ev. mer.
  4. Njut!

Av Systrarna - 10 december 2013 11:33



Vi brukar försöka göra egen mjölk för att få i oss så mycket näring som möjligt från den mjölk vi dricker. Nu har vi köpt en chufamix, en sil som gör det väldigt enkelt att göra mjölk. Du kan använda den till alla slags drycker, havre, mandel, nötter, ris, hirs mm.

Mandelmjölk med chufamix

Ingredienser:

100 g mandel eller 50 g mandelmjöl
1 liter kallt vatten
Ev. Smaksättning tex kanel eller vaniljpulver
Ev. Sötning tex 2 st urkärnade dadlar, honung eller stevia

För att få bäst resultat blötlägger jag mandeln i några timmar. Detta skonar mixern och ger bättre näringsupptag. För att få bättre smak och vit mjölk skalar jag mandeln först.

Gör så här:
1. Blötlägg mandlarna några timmar.
2. Skölj mandeln och skala den.
3. Lägg 1 liter vatten i chufamixbehållaren.
4. Lägg mandlar och eventuell sötning och smaksättning i sildelen.
5. Mixa i en minut och luft sedan upp sildelen och pressa ur den sista vätskan.
6. Klart att dricka.

Resterna som blir över kan du göra goda kakor av. Perfekt mellis till barnen.



Ingredienser:
Ca 2,5 dl mandelmjölksrester
1 dl havregryn
8 urkärnade dadlar
1,5 tsk vaniljpulver
2 tsk kakao

Gör så här:
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Blanda alla ingredienser väl i en matberedare.
3. Dela degen i mindre bitar och rulla till bollar.
4. Lägg bollarna på bakplåtspapper och platta till lite grann.
5. Grädda i ca 20 minuter.

Mer information och videoklipp om chufamix hittar du här.

/Veronica

Av Systrarna - 8 december 2013 12:15


Den här blomkålssoppan är fullkomligt ljuvlig! Tog slut i ett nafs när jag ställde fram den på middagsbordet. Soppam är vegetarisk och fri från mjölk och gluten!



Ingredienser:

500 g blomkål
500 g kokosmjölk
1/2 gul lök
1/2 vitlöksklyfta
1/2 tsk currypasta
1 tsk senap
1 msk steviasötad ketchup
1/2 ekologisk grönsaksbuljongtärning
Örtsalt och peppar

5-10 droppar tryffelolja (går att utesluta)

Gör så här:


1. Fräs löken och vitlök i lite olja och currypasta i en gryta.
2. Tillsätt kokosmjölk, senap, ketchup och buljongtärningen.
3. Koka upp och tillsätt blomkålen.
4. Koka tills blomkålen är mjuk och mixa slät med stavmixer.
5. Smaka av med tryffelolja, örtsalt och peppar.
6. Servera toppad med stekt svamp och alfagroddar.

/Veronica


Av Systrarna - 7 december 2013 14:30



Sötfika till jul!

Det här behöver du till 11 st mini chokladmuffins eller 5 st stora:


Muffins:

  • 40 gram smör
  • 1 ägg
  • 2 msk kokosgrädde
  • 2 msk kokosmjöl
  • 1 dl mandelmjöl
  • 3 msk sukrin+ (el. dubbla mängden av valfri sötning)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm vaniljpulver
  • 5 tsk kakao 
  • 20 gram grovhackad mörk choklad
  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smält smöret.
  3. Hacka chokladen och blanda ihop alla ingredienser.
  4. Klicka upp smeten i muffinsformar.
  5. Grädda i 10 minuter i nedre delen av ugnen, gör undertiden kokostäcket.

Kokostäcke:

  • 2 dl riven kokos
  • 40 gram smör
  • 4 msk kokosgrädde
  • 1 msk sukrin+ (el. dubbla mängden av valfi sötning)
  • 1 krm vaniljpulver
  1. Smält smöret tillsammans med grädden. Rör ner vaniljpuler, sukrin+ och den rivna kokosen.
  2. När muffinsen är klara, lägg på kokostäcket och grädda sedan 10-15 minuter i nedre delen av ugnen.

 

   

 /Cilja

 

Av Systrarna - 6 december 2013 17:44



Varm choklad utan mjölk och socker. Socker förstår ju dom flesta att det är dåligt för kroppen, men varför äter vi mjölkfritt? 


Vi i Svergie ligger i topp av de länder som har mest benskörhet och vi är nog ett av de länder som också dricker mest mjölk i världen, hur går den ekvationen ihop? Vi i får i oss väldigt mycket mjölkprodukter och kalcium, men vad de flesta inte vet är att det krävs lika mycket mängd magnesium för att kroppen ens ska kunna ta upp det kalcium vi äter. Förr i tiden var mjölk en bra källa då den innehöll magnesium, men nu för tiden så pastöriseras och homogeniseras mjölken och alla nyttiga mineraler försvinner. Eftersom vi inte får i oss tillräckligt mycket magnesium så kan kroppen alltså inte ta upp det kalcium vi får i oss från mjölken och det blir både kalcium- och magnesiumbrist. När det inte finns kalcium i kroppen för D-vitaminen att ta upp, så plockar istället D-vitamin upp det kalk som redan finns i benstommen. Det gör att bentätheten minskar och att mjölk i många fall faktiskt inte ger starka ben utan tvärt om svaga ben.

 

När mjölken homogeniseras påverkas proteinet så att kroppen inte längre känner igen det. Mjölk är även slembildande och innehåller mycket hormoner från dräktiga kor. Mjölk är syrabildande och ger sämre PH-balans i kroppen.

 

För barn och vuxna med neuropsykiatriska sjukdomar (ADHD, damp mm.) är det extra viktigt att undvika mjölk då mjölkproteinet ombildas till kasomorfin (morfin som bildas av kasein). 

 

Problem uppstår däremot av den överkonsumtion av mejeriprodukter som finns i Norden. Jag själv äter både smör och ost ibland, men dricker aldrig mjölk.

 

Hur ska vi då få i oss kalcium om vi inte dricker mjölk? Genom att äta en varierad kost med mycket grönsaker, frön och nötter får vi i oss det kalcium som behövs. Den näringen som finns i mjölk kan du få från andra naturliga källor. Det finns många alternativ som rismjölk, havremjölk mandelmjölk mm. Get- och fårprodukter är lättare för kroppen att bryta ner och kan vara ett alternativ. 

 

Recept på chokladdryck, 2 portioner

 

 

Ingredienser:

 

2 ägg

1/2 dl kokosolja 

1,5 msk kakao

1 tsk vaniljpulver

4 dl mjölk (tex havre, ris eller mandel)

 

Gör så här:

Koka upp mjölken och blanda i vaniljpulver och kokosolja. Lägg ägg och kakao i en mixerskål. Ställ ner mixerstaven och häll i mjölken samtidigt som du mixar. Klart att servera!

 

Mina barn älskar denna dryck! Eftersom du använder kokande mjölk så är det inga problem att använda råa ägg. Använd helst ekologiska ägg. Om du vill kan du lägga till 1 msk honung eller annan sötning.

 

/Veronica 

 

Av Systrarna - 5 december 2013 13:30


  


Det här behöver du till ca 8 frallor:

  • 200 g mandelmjöl
  • 2 tsk fiberhusk
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 krm salt
  • 4 msk kokosgrädde (går bra med creme fraiche eller vanlig grädde också)
  • 4 stora ägg
  1. Sätt på ugnen på 185°
  2. Blanda samman alla ingredienserna
  3. Klicka ut 8 frallor på en plåt med en sked
  4. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter

Jag äter gärna en färsk fralla direkt med ghee, kalkon och mosad avokado!


/Cilja

Presentation


Hej och välkomna till oss!
Här kommer vi lägga in recept och tips för hälsosam livsstil! Vi strävar efter att ha god kvalité på bilder, text och anvisningar. Vi som skriver är Cilja och Veronica. Hoppas ni får inspiration till hälsosammare val.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3
4
5 6 7 8
9
10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21
22
23 24 25 26 27 28 29
30
31
<<< December 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Translate


Ovido - Quiz & Flashcards