Senaste inläggen

Av Systrarna - 19 november 2013 12:15

 

 

 

Du som köper kosttillskott från våra svenska apotek gör det troligtvis för att du vill ta hand om din kropp och tänker att dom är bra, det har jag också gjort. Det finns kosttillskott där som ej är syntetiska men det är väldigt få.

Här ska jag försöka ge dig lite sammanfattad information om varför det inte är bra för kroppen och förhoppningsvis underlätta lite för dig när du ger dig ut i kosttillskottsdjungeln. Informationen är hittad på bl.a greatlife.se som även har kosttillskott att lita på. När jag gav mig in i detta fick jag slänga bort ett antal 100-lappar i soporna då jag såklart litat på att det som säljs som bra för kroppen också ska vara det. 


1. Det är absolut bättre att inte ta tillskott av dålig kvalitet än att ta dem och hoppas på att de kanske trots allt gör lite nytta. Tillskott av dålig kvalitet gör ingen nytta, men kan däremot göra skada.

2. Tillskott innehåller näringsämnen som i sin tur är byggstenar för varenda cell i din kropp, ditt immunförsvar och det som kommer att utgöra din hälsa på kort och på lång sikt; det är inget man ska slarva med. Det är alltså få produkter där kvalitet är så viktigt som när det gäller kosttillskott.


Vad är kosttillskott bra för?

Självklart är kosten det viktigaste sättet att komplettera vår näringsbrist på men i dagens samhälle med den näringsfattiga födan som finns i mataffärerna är det väldigt svårt. En näringsbrist kan visa sig med många olika symptom t.ex huvudvärk, ofta sjuk (nedsatt immunförsvar), fetma eller en känsla av att det är omöjligt att gå ner i vikt även om du gör stort jobb för det. Om kroppen har stor brist på något näringsämne fungerar inte matspjälkningen och muskelfunktionen lika bra. Det kan även vara annat som blir uttsatt eller att kroppen samlar på sig vätska. Det finns många olika länkar som behöver fungera i kroppen för att du ska må bra och alla dessa länkar är kopplade till varann. Det behöver inte vara så att du har stora symptom utan det kan vara att du ofta har huvudvärk eller svårt att somna som sen leder vidare till något större. Därför är det viktigt att du är vaksam på din kropp och hur den egentligen mår.



 


Min man hade 2 år med ofta återkommande feber, huvudvärk, magkramper m.m Det är en lång historia om hur han tillslut blev frisk men det var hans immunförsvar som hade blivit väldigt nedsatt efter en lång antibiotikakur. Antibiotika dödar massor av bakterier, även goda bakterier som är livsviktiga för att kroppen ska må bra. Därför skulle jag aldrig (man ska aldrig säga aldrig, men intill det sista) ta antibiotika. Innan man funderar på det ska man kolla upp vad som har orsakat att man behöver det och oftast går det att ta andra naturläkemedel. Antibiotikan gjorde även att han var väldigt stressad då kroppen inte var tillräckligt stark för att kunna hantera stressen på en lagom nivå.


Hursomhelst fick han boosta kroppen med kostillskott för immunförsvar och stress i ca. 3 månader.

Han tog selen, NAC, B-vitamin, Takuna, Hubner (bra om du har ibs eller magproblem), mangan, symbio lact (mjölksyrebakterier) och valeriana. Efter 3 månader med kosttillskott och en ändrad kost bl.a utan vete och socker var kroppen i normal balans. Efter det har han fortsatt ta B-vitamin, valeriana och ätit samma hälsosamma kost. Nu är han som en ny människa!

 

Syntetiska tillskott eller tillskott baserade på wholefood?

Något förenklat kan man säga att man vid tillverkning av syntetiska kosttillskott tar olika grundämnen och sätter samman till en kemisk förening. Man erhåller ett pulver som pressas till en tablett eller stoppas i en kapsel. Vid tillverkning av wholefoodtillskott används riktig mat som mals till juice och därefter torkas till ett pulver som pressas till en tablett eller stoppas i en kapsel.

Antag att man vill göra C-vitamin. I ett syntetiskt kosttillskott tillverkas C-vitaminet genom att man från majssirap isolerar 6 kolmolekyler, 8 vätemolekyler och 6 syremolekyler med hjälp av olika syror och sätter samman dessa till askorbinsyra, vilket är det kemiska namnet på C-vitamin. Man får ett vitt pulver med den kemiska formeln C6H8O6.

För att framställa C-vitamin i ett wholefood tillskott däremot tar man hel apelsin, maler hela apelsinen som därefter torkas på låg temperatur i syfte att bevara så många näringsämnen som möjligt (om företaget håller hög standard). En apelsin innehåller fler än 170 hälsobringande ämnen som hittills är upptäckta och som fungerar i synergi med C-vitamin. I ett wholefoodtillskott förlorar man inga av dessa nyttiga ämnen som behövs för optimalt upptag av C-vitamin.

 

     

 

Fördjupad information hittar du här:

http://www.greatlife.se/artiklar-och-fakta/hur-vet-jag-om-ett-tillskott-ar-bra-eller-inte/

 

/Cilja

Av Systrarna - 18 november 2013 18:00


 


Jag älskar kål av alla dess slag. Vad slår en härlig pizzasallad som även håller sig 1 vecka i kylen?


En stor sats pizzasallad 
1 liter kokande vatten
1/2 vitkålshuvud
1 1/2 dl rapsolja
ca 3 msk vitvinsvinäger
1/2 dl vatten
2 tsk salt
1 krm svartpeppar


Strimla vitkålshuvudet med osthyvel så blir tunt och gott. Lägg salladen i ett durkslag och häll över det kokande vattnet. Låt rinna av. Blanda ihop olja, vinäger, vatten, salt och peppar. Lägg salladen i en skål och häll över oljeblandningen. Blanda runt ordentligt! Låt den svalna och förvara sedan i kylskåp. Salladen är lika god till pizza som att äta den bara som den är och perfekt tillbehör för oss som äter lågkolhydratskost.


 
/Cilja     

Av Systrarna - 18 november 2013 10:33

När barnen börjar äta mer riktig mat men ännu inte riktigt kan äta samma mat som resten av familjen så krävs det lite inspiration för att hitta på nya rätter som barnen gillar. Jag tänkte därför tipsa om lite barnmat som jag brukade göra åt min son innan han började med samma mat som vi.


Jag brukade alltid laga en pure bestående av olika sorters grönsaker eller rotfrukter. Det går även att koka ris och tillsätta före eller efter man mixar beroende på vilken konsistens man önskar. Puren kan bestå av tex. sötpotatis, brocoli, blomkål, morot, kålrot, pasternacka... listan kan göras lång, endast fantasin sätter stopp! Antingen så gör man pure av en grönsak eller så blandar man flera. När barnet just har börjat med mat så kan det vara praktiskt att göra en lite större mängd och frysa in i tex isblock och ta fram en tärning när det behövs. Puren gör du så att du kokar i vatten tills grönsakerna blivit mjuka och sedan mixar eller mosar du till önskad konsistens. Späd med kokvattnet om det behövs. Glöm inte att tilsätta en matsked kallpressad olja före servering.


 

Här är en av barnens första pureer, blomkål och sötpotatis. 


När barnet har provat olika rotsaker och grönsaker är det dags att lägga till fisk, kött och kyckling. Det är viktigt att du provar en ny sak i taget för att se om barnet reagerar på något födoämne. Jag brukar koka kyckling, fisk eller köttfärs i sås bestående av kokosmjölk, havregrädde eller passerade tomater. Om du kokar i vatten så är det bra att använda så mycket som möjligt av kokvattnet till maten så att inte näringsämnena slängs ut i slasken. Alla sorters örtkryddor är bra att börja med. Var inte rädd för att ta mycket kryddor, även barnen gillar smak! Jag har börjat med tex, timjan, dill, dragon och oregano. Därefter kan man ha vitpeppar och även en gnutta curry. När barnet är ca ett år så kan man börja tillsätta salt och då kan barnet även äta av samma mat som man själv äter om det är lagom konsistens för barnet. Lök går även bra att använda som smaksättning, pressa i en halv vitlöksklyfta eller koka med hackad lök om du mixar efteråt. Citron eller lime är också gott att ha i. Här nedan kommer ett recept som var uppskattat av mina barn.


 


Fisk i kokosmjölk


400 g vit fisk tex. torsk eller sej

1 paket kokosmjölk

2 msk tomat pure


Koka upp och krydda med vitpeppar, cury och timjan. Mixa om det behövs och servera med blomkålspure och ris.


Det här receptet blir flera portioner beroende på barnets ålder. Det går utmärkt att frysa in i lagom stora portioner.


Receptet är paleo och lchf barnmat om du utersluter riset, ta då tex. broccoli istället.



/Veronica 

Av Systrarna - 17 november 2013 12:00

 


Sköldkörteln eller Glandula Thyroidea som den heter på latin är en hormonproducerande körtel som är placerad på halsen precis under struphuvudet. Sköldkörtelhormonerna påverkar flera viktiga funktioner i kroppen som exempelvis ämnesomsättningen, kroppen värmeproduktion och kalciumomsättningen. Om sköldkörteln producerar för lite hormoner uppstår ett tillstånd som kallas hypotyreos och om den producerar för mycket hormoner uppstår hypertyreos. Utan en väl fungerande sköldkörtel är det en rejäl utmaning att må bra. Sköldkörteln styr all energiproduktion i kroppen och det är lätt att förstå hur viktigt det är att den fungerar optimalt Sköldkörtelproblem kan ge livslånga diffusa men besvärliga hälsobesvär som starkt kan reducera livskvaliteten. Målet är att få sköldkörteln att fungera väl igen. Att ge sköldkörteln hjälp på traven med rätt kost, bra näring och stressreduktion är ett första steg mot en bättre och mer välfungerande sköldkörtel med högre livskvalitet som resultat. Följande råd gäller vid problem med sköldkörteln:

  • Inta selen, zink, koppar, mangan och L-tyrosin
  • Inta jod vid påvisad jodbrist
  • Se till att du har adekvata nivåer av C-vitamin samt Vitamin B6
  • Undvika sojaprodukter
  • Se till att binjurarna fungerar bra
  • Bearbeta stress
  • Var noggrann med kosten och minimera raffinerade kolhydrater
  • Speciellt vid hypertyreos kan omega-3 vara gynnsamt eftersom det reducerar inflammationer i kroppen
  • Inta örten Aswhaganda

Medicinering
I Sverige ordineras hormonmedicinen Levaxin för att behandla hypotyreos. Om man lider av jodbrist kan situationen förvärras eftersom Levaxin ökar behovet av jod och därmed minskar tillgången på jod till kroppens vävnader. Om man tar Levaxin bör man först kontrollera sin jodstatus. Om man har jodbrist är risken stor att inga symptom förbättras vid behandling med Levaxin; symptomen kan till och med förvärras. Det gäller oavsett om det härrör sig om hypotyreos från en autoimmun sjukdom eller hypotyreos som beror på andra orsaker.

 

Läs mer:

http://www.greatlife.se/artiklar-och-fakta/besvar-med-skoldkorteln/

 

/Cilja 

Av Systrarna - 16 november 2013 21:00

Igår bjöd vi våra gäster på 3 olika lchf cheesecakes en av dom var Peanutbutter Cheesecake. Vi ändrade på ingredienserna från grundreceptet och tog 1,5 dl mandlar istället för 1,5 dl jordnötter till botten så att den skulle vara lite nyttigare. Kommer att lägga ut recept på de två andra så småningom.

En fantastiskt god cheesecake som smakar som Snickers-glass fast utan socker, om man nu föredrar det. Botten är även glutenfri. Passar utmärkt som efterrätt.

Botten

2 dl jordnötssmör
1,5 dl mixade mandlar
1 ägg
2 msk valfri sötning


Fyllning

2 äggvitor
2 dl grädde
300 g philadelphiaost
2 äggulor
0,5–0,75 dl valfri sötning
2 krm vaniljpulver


Topping
85 g mörk choklad (sockerfri)
2 msk grädde
1 msk jordnötssmör
½ dl hackade jordnötter


 

Gör botten genom att mixa samtliga ingredienser i en matberedare. Mandlarna behöver inte bli finfördelade. Tryck ut i en form med borttagbar botten. Grädda i 180 grader, i cirka 10–15 minuter. Låt svalna.

 

Separera äggen. Vispa äggvitorna hårt. Vispa grädden fluffig och vispa i Philadelphiaost och äggulor. Blanda i sötning, vaniljpulver och äggvitor. Häll i smeten i formen.

 

Smält chokladen tillsammans med grädde och jordnötssmör på låg värme. Rör samman. Dekorera cheesecaken med chokladen och toppa med hackade jordnötter. Ställ in cheesecaken i frysen i minst 4 timmar. 

Ställ gärna fram cheesecaken ungefär en halvtimme innan det är dags att servera så att den hinner mjukna lite grann.


- See more at: Jills Mat


/Cilja

Av Systrarna - 16 november 2013 19:15



Goda och mättande lchf-pannkakor.
2 portioner

Recept:
3 ägg
2 msk fiberhusk
3 msk créme fraiche/ turkisk yoghurt
Lite salt
Smör att steka i

Blanda alla ingredienser och stek pannkakorna i smör. Servera med rårörda hallon, stekt bacon eller smält choklad.

Den här frukosten höll mig mätt till middagen!


/Veronica

Av Systrarna - 16 november 2013 18:45


Sedan jag fick reda på att jag inte tål komjölk har jag testat olika alternativ till detta. Kokos-, ris- och havreprodukter. Det jag gillar bäst är helt klart kokosprodukterna! Här kommer därför ett recept på en jättegod och lättlagad kycklinggryta.


Ingredienser:

- 2 st kycklingfileér

- 4 dl kokosgrädde (santa marias extra creamy coconut milk, tetrapack)

- kryddor 

- något att steka i 


Skär kycklingen i strimlor eller mindre bitar. Stek kycklingen i valfritt stekalternativ. Jag steker i hemmagjord ghee (ett inlägg om ghee och hur man gör det kommer dyka upp här på bloggen snart!) som ger en god smak av smör. Blanda under tiden grädden med valfria kryddor. Jag valde att göra en örtgryta denna gång, så tog alltså lite olika örtkryddor bl.a Herbamare örtsalt och italiensk salladskrydda, lite timjan och så vitpeppar. Häll blandningen över kycklingen och låt puttra tills såsen kokat upp. 


Serveras exempelvis med en härlig sallad eller - om du inte är noga med kolhydrater - ris. 

 


/ Sonja

Av Systrarna - 16 november 2013 13:15


   


Omega 3 är ett viktigt tillskott för våra kroppar och har massor med fördelar för allt möjligt i kroppen bl.a hjärnans funktion och immunförsvaret. Jag skulle kunna skriva flera A4 om omega 3 men jag håller mig kortfattad. Det är viktigt att det är okoncentrerad omega 3 och att inehållet av omega 6 är liten, omega 6 får vi i oss alldelles för mycket idag av den moderna industrimaten, margariner m.m


Det bästa märket hittills som jag hittat är Eskimo-3 Pure. Den ska finnas i vanliga apotek men finns även för 129 kr inkl. frakt här:

http://www.vitaminvaruhuset.se/eskimo-3-pure-120-kapslar


Eskimo-3

  • Eskimo-3 är en av de mest utförligt undersökta och dokumenterade fiskoljorna
  • Eskimo-3 är den mest stabila fiskoljan på marknaden. Den innehåller en patenterad blandning av olika antioxidanter, Pufanox, som återställer de antioxidanter som förlorats under reningsprocessen
  • Ej koncentrerad fiskolja. (Fördelaktigt eftersom tillverkare av koncentrerade oljor kemiskt manipulerar fiskoljan för att öka koncentrationen av omega-3)
  • 100% naturlig omega-3 via rikligt innehåll av EPA och DHA. Kroppen omvandlar EPA och DHA till omega-3
  • Naturligt koncentrerad Omega-3 som är stabil med högt innehåll av Omega-3 fettsyror i naturlig form, det vill säga i samma form som den förekommer i naturen, fri från kemiska processer

/Cilja

Presentation


Hej och välkomna till oss!
Här kommer vi lägga in recept och tips för hälsosam livsstil! Vi strävar efter att ha god kvalité på bilder, text och anvisningar. Vi som skriver är Cilja och Veronica. Hoppas ni får inspiration till hälsosammare val.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2014
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Translate


Ovido - Quiz & Flashcards